سندرم شانه منجمد یا فروزن شولدر که با نام کپسولیت چسبنده نیز شناخته می شود یکی از شایع ترین بیماری های مفصل شانه است.
این بیماری شایع با علائمی همچون درد ، خشکی و محدود شدن دامنه حرکات شانه مشخص می شود و سبب اختلال در عملکرد طبیعی مفصل شانه و اندام های فوقانی می شود.
زمانی که غلاف پوشاننده مفصل شانه دچار التهاب می شود این بیماری ایجاد می شود ، برخی متخصصان واکنش های التهابی خودایمنی را نیز در بروز آن موثر می دانند.
بی حرکتی شانه به مدت طولانی یکی از مهم ترین عواملی است که خطر بروز سندرم شانه منجمد را افزایش می دهد ، به همین جهت افرادی که اخیز جراحی های دست و شانه انجام داده اند و یا افرادی که به دلیل مشکلاتی همچون سکته مغزی دچار ضعف حرکتی و کاهش تحرک شده اند بیش از سایر افراد در معرض خطر این آسیب قرار دارند.
احساس درد در شانه همراه با گرفتگی و ناتوانی در حرکت دادن مفصل شانه در دامنه طبیعی از مهم ترین علائم این آسیب هستند که بیماران از آن ها شکایت می کنند.
پزشک پس از معاینه فیزیکی و بررسی علائم بالینی بیمار از روش های تصویربرداری همچون رادیوگرافی بهره می برد و بر اساس نتایج بدست آمده درمان مناسبی را برای بیمار در نظر می گیرد.
علائم این بیماری معمولا در طی چند مرحله ایجاد شده و اغلب حتی اگر اقدام درمانی خاصی نیز انجام نشود طی ۲ تا ۳ سال خودبخود برطرف می شود.
در مراجل اولیه تنها کمی درد و التهاب وجود داشته که بتدریج افزایش یافته و سبب محدودیت تدریجی دامنه حرکتی شانه می شود ، بتدریج دامنه حرکتی شانه کم و کمتر می شود و فرد نمی تواند از مفصل شانه خود بدرستی استفاده کند ، در این مرحله درد و التهاب نیز شدید است و بتدریج پس از چند ماه علائم تخفیف پیدا می کنند.
آسیب و پارگی عضله چرخاننده شانه التهاب بورس ها و تاندون های شانه و بیماری هایی مانند دیابت ، اختلالات غده تیروئید و بیماری های قلبی نیز ریسک بروز سندم شانه منجمد را افزایش می دهد.
درمان سندرم شانه منجمد
اگرچه گفته شد این بیماری معمولا بدون درمان خاصی نیز طی چند سال خودبخود بهبود پیدا می کند ، اما به دلیل مشکلات حرکتی که برای بیمار ایجاد می کند اقدامات درمانی ضروری بنظر می رسد.
در زمان وجود درد و التهاب شانه فرد باید از انجام هرگونه حرکتی که سبب تشدید علائم می شود بپرهیزد.
کمپرس سرد یا گرم نیز به کاهش درد و تورم شانه و درمان شانه یخ زده کمک می کند.
فیزیوتراپی شانه یکی از موثرترین روش ها در تسکین علائم سندرم شانه منجمد و بهبود عملکرد حرکتی مفصل شانه است.
برای تسکین درد و سایر علائم بیماری می توان از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ايبوپروفن و آسپرین استفاده کرد ، در صورت درد شدید ممکن است پزشک تزریق داروهای استروئیدی را نیز توصیه کند.
فیزیوتراپی برنامه تمرینی دقیقی را برای بیمار تنظیم می کند و نحوه انجام تمرینات فیزیوتراپی در منزل را به بیمار آموزش می دهد.
تمرینات کششی و تقویتی فیزیوتراپی شانه حرکات شانه را بهبود بخشیده و خشکی و چسبندگی شانه را کاهش داده و عملکرد حرکتی شانه را بهبود می بخشد.
فیزیوتراپیست علاوه بر تمرینات ورزشی فیزیوتراپی در منزل از روش های دیگری همچون سوزن خشک و الکتروتراپی نیز برای کمک به بهبود شرایط بیمار بهره می برد.
فیزیوتراپیست پس از ارزیابی دقیق شرایط بیمار برنامه تمرینی مخصوصی را برای کمک به تسکین درد و بهبود انعطاف پذیری شانه تنظیم می کند.
در صورتی که روش های ذکر شده نتوانند کمکی به بهبود شرایط بیمار بکنند جراحی به عنوان آخرین گزینه درمانی برای آزاد سازی کپسول مفصلی انجام می گیرد.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در منزل – فیزیوتراپی شانه – فیزیوتراپی در منزل تهران – فیزیوتراپی در منزل کرج – بهترین مرکز فیزیوتراپی در منزل تهران